CDM-C & BREEAM Welfare Centre, BAE Systems

Aegis was appointed as CDM Co-ordinators and BREEAM Assessors for the design and construction of the new restaurant and welfare building at the Samlesbury site of BAE Systems.

The architects were Wilson Mason with BAM as Principal Contractor. The construction phase started in January 2011 and was completed in February 2012.

The building provides a 300 seat restaurant and also incorporates a dental service and medical centre for employees. It has a gross internal area of 24,500 sq ft.

The challenge for this £5 million project was achieving a BREEAM rating of ‘Excellent’ on a limited budget; the building also had to have the appearance of being an environmentally friendly structure. These factors constrained the specification and design, however Aegis’ BREEAM Accredited Professional (AP) was able to assist the design team in overcoming these challenges.

Sustainable design features of the centre include:

  • Use of solar thermal and photo voltaic panels on the south facing roof to generate up to 10% of the centre’s electricity requirement.
  • Use of a timber frame with cedar cladding/roofing giving low embodied CO2.
  • Use of curvilinear form and shallow depth to promote natural ventilation.
  • The roof shape together with the use of high level north light glazing ensures the interior maximises daylight benefits whilst limiting solar gain.